هنر درمانی با سبک ماندالا

1401/04/14
نمایش: 5,199 پسند: 4 دیدگاه: 2 نشانک: 2
زمان خواندن: 6 دقیقه - سه‌شنبه 14 تیر 1401

ماندالا هنری بسیار زیباست که از دوران باستان وجود داشته است. ماندالا در زبان هندی باستان به معنای دایره است. این هنر جذاب و مینیمال علاوه بر زیبایی که دارد، می تواند آرام بخشی برای روح انسان نیز باشد. سبک هنری ماندالا طرفداران خاص خود را دارد.

طرح زیبای خلاقانه ماندالا، ساخته شده در ادوبی ایلوستریتور
طرح زیبای خلاقانه ماندالا، ساخته شده در ادوبی ایلوستریتور

تاکنون حتما نقش نگارهای دایره مانند و متقارن ماندالا را دیده‌اید. در دنیای دیجیتال هنر ماندالا بسیار برجسته و شُهره است، در دنیای واقعی نمونه بسیار آشنای ماندالا را می‌توان در روی برخی از سفره‌های پارچه قلمکار و هنر خاتم (که از صنایع دستی بسیار جذاب استانم اصفهان نیز هستند) مشاهده کرد. این هنر از دیر باز وجود داشته و قدمتی در حدود 2000 سال دارد. این هنر محدوده‌ای بسیار گسترده دارد. شاید یک عمر نیز برای کند و کاو این هنر به صورت کامل کافی نباشد. این هنر ویژگی‌های خاص خود را دارد که در ادامه به آن‌ها می‌پردازم، پس با من تا انتها همراه باشید.


هنر درمانی یعنی چی؟

به صورت کاملا شسته و رُفته هنر درمانی نوعی درمان غیر فیزیکی برای روح و روان انسانها با استفاده از هنر است. از آنجا که نام درمان در کنار هنر قرار گرفته است بسیاری به اشتباه فکر می‌کنند این هنر برای افراد مریض و بیمار مناسب است! این مورد کاملا اشتباه است و هنر درمانی تنها مربوط به افرادی که مشکل دارند نیست! در واقع هر هنری که موجب آرامش و لطافت روح ما می‌شود در زمره هنر درمانی قرار می‌گیرد. هر هنری اعم از هنر موسیقی، نقاشی، هنرهای دیجیتالی و... می‌توانند آرامش بخش روح ما شوند. هنر ماندالا با ویژگی‌های خاص خود می‌تواند نکات مهمی را به ما بیاموزد و موجب القای حس آرامش به روح ما شود. در ادامه به ویژگی‌های هنر ماندالا و اثر آن در زندگی واقعی می‌پردازم.


نظم، اصلی ترین ویژگی هنر ماندالا

اصلی‌ترین ویژگی هنر ماندالا تقارن صد درصدی و نظم مثال زدنی آن است. کمتر اثر هنری می‌توان یافت که ماندالا نباشد و از تقارن صد درصدی برخوردار باشد. ماندالا به گونه‌ای است که تمام نقاط روی آن نظیر به نظیر با هم متقارن و مشابه هستند. بر خلاف دیگر اثار هنری که تقارن و نظم زیاد موجب دلزدگی بینندگان می‌شود، در هنر ماندالا در عین نظم و تقارن هیچ حس دلزدگی در طول زمان در بیننده ایجاد نمی‌شود.اولین نکته آموزنده هنر ماندالا همین تقارن و نظم مثال زدنی آن است.


مرکز واحد در هنر ماندالا

اگر با دقت به طرح این مطلب یک ماندالا سنتی است نگاه کنید، متوجه می‌شوید که همه اِلِمان‌های این آرتورک حول یک مرکز قرار گرفته‌اند. همه این اشکال دور تا دور یک مرکز واحد چرخیده‌اند.دومین درسی که از ماندالا می‌گیریم این است که سعی کنیم هدفی واحد در زندگی خود پیدا کنیم و همه اهداف کوچکمان را به گونه‌ای سازماندهی کنیم که به هدف والای ما ختم شوند و در جهت دست یابی به آن باشند.


اتحاد در عین تفاوت

بسیاری از آرتورک‌های ماندالا از رنگهای بسیار زیادی ساخته شده‌اند.کمتر طرح ماندالایی وجود دارد که از حداقل 3 رنگ تشکیل شده باشد. با یک سرچ ساده در موتورهای جستجو می‌توانید طرح‌های خارق العاده ای از ماندالا را مشاهده کنید که در آن‌ها تعداد بیشماری رنگ (کد رنگی) استفاده شده‌است. این طرح‌ها در عین رنگارنگی حس یکنواختی بسیار عالی در خود دارند و هیچگاه بیننده از دیدن آنها حس شلختگی و درهم و برهمی پیدا نمی‌کند. از این ویژگی هنر ماندالا می‌توان درس بزرگ تفاوت را گرفت. یکنواختی اصلا زیبا نیست و موجب کسل کننده شدن زندگی می‌شود. تفاوت می‌تواند زندگی را از روند کسل کننده خود خارج سازد، اما باید به این مورد توجه کرد که تفاوت‌ها باید با یکدیگر هماهنگ و مفید باشند.


بهترش هم است!

نکته دیگری که از هنر ماندالا می‌توانیم استنباط کنیم، نامحدود بودن زیبایی این هنر است. هر بار با تغییر اِلِمان‌ها، تغییر زاویه اِلِمان‌ها و حتی تغییر رنگ اِلِمان‌ها می‌توان طرح را چند پله ارتقا داد و جذاب‌ترش کرد. آرتورک همین مطلب با صبر و تحمل زیاد بنده بارها و بارها دستخوش تغییر شده است و نسبت به نمونه اولیه‌ی آن بسیار بسیار زیبا تر شده است. این ویژگی از هنر ماندالا این نکته را در زندگی به ما می‌آموزد که برای رسیدن به بهترها باید صبر کرد و به کم قانع نشد. صبر و خلاقیت در کنار هم می‌توانند هر چیز خوبی را به بهتر ارتقا دهد.


جمع بندی

در ابتدای این مطلب با هنر جذاب و باستانی ماندالا به صورت اجمالی آشنا شدیم، سپس در ادامه به چندین ویژگی جذاب و خارق‌العاده این هنر پرداختیم و در ادامه سعی کردیم برای هر یک از این ویژگی‌ها، یک مصداق در دنیای واقعی ساخته و از آن درسی بیاموزیم. همانطور که پیشتر نیز اشاره کردم، هنر ماندالا محدودیتی ندارد و شامل محدوده گسترده‌ای می‌شود. من تنها به ویژگی‌های بسیار محدودی از این هنر نامحدود پرداختم. نمونه‌های دیگری از هنر ماندالا را می‌توانید تحت عنوان نقش و نگار و  صبر، حوصله، خلاقیت در سایت مشاهده بفرمایید.از شما همراهان و دوستان عزیزم می‌خواهم به رسم تعامل، نظر خودتون رو درمورد طرح‌های ماندالا در کامنت‌ها اعلام بفرمایین. من بسیار خوشحال میشم که از نظراتتون چیزهای جدیدی یاد بگیرم(:


درباره این طرح گرافیکی

همانطور در پاراگراف‌های قبلی نیز اشاره کردم، هنر ماندالا نیاز به صبر و تحمل بسیار زیاد و ذهنی خلاق دارد. این طرح با صبر و سعی و خطای زیاد در نرم افزار محبوب ادوبی ایلوستریتور طراحی شده است.در این آرتورک تنها از ابزار پن (Pen) برای رسم اشکال و از ابزار Rotate برای کپی گرفتن و چراخندن ابزار حول مرکز استفاده شده است. لازم به ذکر است پالت رنگ استفاده شده در این آرتورک کاملا سلیقه‌ای انتخاب شده است. این آرتورک در انتها به نرم افزار ادوبی فتوشاپ رفته است و با مقداری ادجاسمنت (Adjustment) ساده همراه شده است. امیدوارم از این طرح ماندالا لذت برده باشید.

با خرید فنجانی قهوه، از کپل آرت پشتیبانی کنید.
واپسین‌ دگرگونی: دوشنبه 29 اسفند 1401نمایش هفته : 48