همه خطاهایی که در دنیای برنامه نویسی با آن مواجه می شویم در چهار گروه اصلی دسته بندی می شوند، این خطاهای برنامه نویسی عبارتند از خطای نحوی، خطای زمان کامپایل برنامه، خطای زمان اجرای برنامه، و ارورهای منطقی.

چهار گروه اصلی خطاهای رایج دنیای برنامه نویسی که قرار است در این مطلب به آنها بپردازیم، عبارتند از :
- خطای نحوی (Syntax Error)
- خطا زمان کامپایل (Compiler Error)
- خطای زمان اجرا (Runtime Error)
- خطای منطق برنامه (Logical Error)
در این مقاله به این 4 خطای اصلی در دنیای برنامهنویسی و مثالهایی از آنها میپردازیم با ما همراه باشید:
خطای نحوی (Syntax Error)
رایجترین خطاهای برنامه نویسی، مربوط به نحو یا گرامر کدها میشود، درواقع برنامهنویس در چهارچوب زبان برنامه نویسی کد نمیزند، و در نوشتن آن قواعد دچار اشتباه شدهاست، برای مثال میتوان به نبستن همه آکولادها یا پرانتزهای باز شده، عدم قرار گیری سمیکالن در جای خود و... اشاره نمود. یک نمونه از این ارور را در لینک زیر مشاهده میکنین:
if(a=2) Error : C Sharp Programming Language Need 2 Equal Sign in If
خطای زمان کامپایل (Compile Error)
این خطا زمان کامپایل کردن برنامه مشخص میشود، یعنی گرامر ما در کدنویسی کاملا صحیح است و ارور نحوی نداریم، اما زمانی که میخواهیم برنامه رو کامپایل کنیم به مشکل بر میخوریم، این ارور بیشتر مربوط زبان های c و جاواست، که قبل از اجرا ابتدا کامپایل شده و سپس به اجرا در میآیند. برای مثال میتوان به رفرنس ندادن کتابخانههای استفاده شده در زبان سی اشاره کرد؛ یعنی تا وقتی برنامه کامپایل نشده است، ما متوجه این مشکل نمیشویم.
خطای زمان اجرا (Runtime Error)
به آن دسته از خطاهایی که تا زمانی که با نرمافزار یا وبسایتمان کار نکنیم به وجود آن پی نمیبریم، ارور زمان اجرا میگویند. برای مثال ما یک برنامه ماشین حساب ساختهایم، پس از استفاده ما به این مشکل بر میخوریم که اگر در محاسبات، عددی را بر صفر تقسیم کنیم برنامه درچار مشکل شده و کاربر نمیتواند به استفاده از برنامه ادامه دهد. برای حل این مشکل (ارور زمان اجرا) میتوانیم پیغامی برای کاربر در نظر بگیریم که امکان تقسیم عدد بر صفر وجود ندارد، به این شکل روند برنامه متوقف نشده و برنامه ادامه پیدا میکند، مثال دیگر از ارور زمان اجرا میتوان این مورد اشاره کرد که در برنامه از فایلهای جانبی استفاده کردهایم که پاک شدهاند ، وقتی برنامه را اجرا و برنامه به آن خط از برنامه که فایل جانبی مورد نیاز است میرسد ، برنامه دچار مشکل شده و از کار میاُفتد. یکی از مرسومترین این خطاها، بینهایت شدن حلقههاست.
خطای منطق برنامه (Logical Error)
تا کنون با خطاهایی آشنا شدیم که خود نرم افزار کدنویسیمان، مارا از آنها مطلع میکند که بسیار عالیست و ما نیز بسیار خرسندیم! اما نرمافزار برنامهنویسی (برای مثال؛ ویژوال استودیو) با وجود قدرمتند بودن بسیار زیادش در محاسبات، از مطلع ساختن فرد برنامهنویس از ارورهای منطقی عاجز است و خطای منطق برنامه، فقط و فقط توسط خود شخص برنامه نویس قابل تشخیص است، زیرا برای کامپیوتر مشخص نیست که هدف ما از ساخت این برنامه چیست! زیرا کامپیوتر تنها صفر و یک میفهمد و نه چیز دیگری... برای مثال ما میخواهیم شاخصه توده بدنی شخصی را محاسبه کنیم، اشتباها قد فرد را به با جای واحد متر، واحد سانتیمتر در نظر گرفتهایم، که برنامهمان بدون هیچ مشکلی کار میکند، اما نتیجه مورد نظر ما را نمایش نمیدهد...
نتیــجه
در این مقاله با 4 نوع خطای اصلی در دنیای برنامهنویسی آشنا شدیم، که هر یک برنامهنویسها روزانه با چندین مدل از آن ها روبرو هستند، که یادگیری به اصلاح آکادمیک آنها برای هر برنامهنویسی خالی از لطف نیست، البته در دنیای برنامهنویسی گونههای دیگری از ارور نیز وجود دارند که مربوط به مسائل تخصصی این حوزه میشوند که به علت مشکل بودن آنها و و طولانی شدن مقاله و درد آمدن سر شما، از بیان آنها صرف نظر کردهام. امیدوارم تونسته باشم به خوبی علمم را با دوستان خوبم به اشتراک گذاشته باشم موفق و پیروز باشید.
بسیار عالی و کاربردی ممنون مهندس جان
لطف داری میثم جان، ممنونم
وارد حساب کاربری خود شوید.|ورود
یا در سایت ثبت نام کنید.|ثبت نام